omskolning och hemförskolning

I år är det inte bara naturen som vaknar igen efter en lång vinter, på sätt och vis är det som om jag gör det också. Det har varit två år av mestadels överlevnad sedan killarna föddes. Visst har det funnits vackra vinterdagar med strålande sol men mycket har jag bara känt mig tacksam över att kunna lägga bakom mig. Inte helt kul alla gånger. Ofta känt mig överstimulerad och understimulerad på samma gång. En del sidor av livet och mig själv har helt fått ligga i dvala men nu vaknar naturen och jag bit för bit. Nu är det fullt-ös-tiden mellan hägg och syren. I hänryckningens tid är det mer njutning och mindre överlevnad. Det känns på alla plan.

Något som jag älskar men totalt fick lägga åt sidan när tvillingarna föddes var odling. Vi sa upp kolonilotten i samband med vår flytt och vår trädgård har fått vänta. Men i år har det vuxit och spirat i varenda vrå här hemma. Det känns så himla härligt!!! Asså, förstår att så många av liknelserna i nya testamentet har med odling att göra. Varje säsong slås jag av nya paralleller mellan livet och växandet. Det cykliska, trons öga, ogräset... Jord under fingrarna gör skrifterna mer meningsfulla. Det är så terapeutiskt och symboliskt på samma gång. 

I år har jag för första gången ägnat mig åt förodling. Jag har sått i kruka inomhus och varsamt omplanterat till större och större krukor för att nu när temperaturerna är de rätta kunna sätta ut i land och lådor. Att plantera om plantor kallas också för att omskola. Rätt mängd och sorts jord förbättrar växtens chans att ge rik och god frukt. Pedagog-like på det!

Efter sommarlovet börjar 6-åringen förskoleklass. Hon är huvudet längre än många av sina jämnåriga och hennes treväxlade cykel känns lite malplacerad utanför dagiset hon går på ett par dagar i veckan. "Du är ju lite som de här plantorna"  säger jag till henne medan vi omskolar broccoli och grönkål tillsammans. "jaa, är jag verkligen, och det där är Zoe" säger hon och pekar fnissande på kålplantan intill. Hon fattar grejjen. Det är dags att skola om. Men småplantorna S och T hemförskolar jag ett tag till. De växer fint i den jord där de är. Vi växer bra tillsammans. Nu är det maj!

Kommentarer

  1. Jaaa, äntligen bloggar du igen!

    SvaraRadera
  2. Vilka fina liknelser! Hoppas du har en fin sommar på alla sätt och vis!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg